Každá firma chce, aby ji klienti zbožňovali. Každá společnost svůj brand hýčká a rozmazluje. Všichni chceme, aby naše značka byla úspěšná, atraktivní a jedinečná. Anketa Česká značka 2018 do určité míry nastavuje zrcadlo úspěšnosti nám všem.

HARMON research ve spolupráci se sdružením CZECH TOP 100 vyhlašovali ve středu 21. listopadu 2018 v prostorách Rezidence primátora v Praze žebříček českých společností, jejichž značky se nejvíce vryly do paměti Čechů. Stalo se tak v rámci slavnostního večera, který CZECH TOP 100 již po pětadvacáté věnoval hodnocení firemní komunikace.

Česká republika letos oslavila 100. výročí svého založení. Žije v ní 10,578 milionů občanů, což ji řadí v celosvětovém měřítku mezi spíše ty menší národy. Českost, lokálnost, hrdost, tradice, retro, autenticita, poctivost, vlastenectví, hrdinství … to jsou hlavní témata dnešní obchodní komunikace. Přes 8,5 milionu dospěláků 18+ jsou dnes a denně vystaveni reklamám a upoutávkám v obchodech, které apelují na některé z výše uvedeného. Další firmy ať už dlouhodobě či krátkodobě těží z patriotismu a využívají různých významných výročí, např. 25 let na trhu, „českost“, sounáležitost, tradice, zavedenost na trhu, léty prověřená kvalita, zlaté české ručičky …

Proto byl letošní průzkum trhu zaměřený na Českou značku velice specifický. Sběr dat jsme realizovali v rámci on-line omnibusového šetření na druhém největším on-line panelu v ČR, kde reprezentativita byla zajištěna podle věku, pohlaví i regionu. Dotazování proběhlo v období 20. až 27. října 2018, tzn. v době, kdy v médiích vrcholily více či méně emotivní reklamy zaměřené na stoleté výročí. Často jsme vídali např. reklamy společností Škoda, T-Mobile, Alza, MORA se slogany např. Party století, Oslavte s námi 100 let republiky, Kolikrát jste dostali k výročí mikrovlnku atp.

V rámci výzkumu Česká značka 2018 jsme sledovali a vyhlašovali tři vítěze v následujících kategoriích: 1) Značka, která se během posledních 12 měsíců nejvíce vštípila do paměti Čechů svým nezaměnitelným způsobem, ať už např. hezkou reklamou, mimořádným výrobkem, službou nebo charitativním počinem (spontánní znalost). A pak podpořená znalost: 2) Nejvíce tradiční značka a 3) Značka, na kterou jsou Češi nejvíce hrdí.

Značka, která Čechy nejvíce zaujala je Škoda. Pomyslné stříbro patří značce Kofola a bronz značce AirBank.

Do desítky nejvíce tradičních značek se v abecedním pořadí nominovaly značky Bernard, Bohemia Sekt, Čedok, Hamé, KARA, Karlovarské Minerální Vody, Madeta, PETROF, PRIM  a TATRA. O třetí místo se dělí MADETA a Hamé. Druhé místo patří značce Čedok a první místo pak značce TATRA.

Do desítky značek, na které jsou Češi nejvíce hrdí se v abecedním pořadí nominovaly značky Avast, Bernard, Bohemia Sekt, Dermacol, Karlovarské Minerální Vody, MADETA, Moser, PETROF, Tescoma a TATRA. Třetí místo patří značce MADETA. Druhé místo patří značce PETROF a první místo pak opět značce TATRA.

Z výzkumu je k dispozici volně prodejná studie Česká značka 2018. Najdete v ní žebříček nejúspěšnějších značek nebo společností v každé kategorii. Kolik lidí a kdo ji zná. Kolik lidí a kdo kterou značku vnímá jako tradiční českou značku. Kolik lidí a kdo je hrdý na kterou značku. Kdo dané značky v anketě volil, co se týká sociodemografických charakteristik. V neposlední řadě pak i důvody, proč, kterou značku volili.  Image cca. 50 výroků.

Pro více informací se prosím obracejte na:

Lenka Harmon, lenka@harmonresearch.cz, +420 737 191 483, www.harmonresearch.cz
Tomáš David, tomas.david@czechtop100.cz, + 420 602 215 822, www.czechtop100.cz